2013/2014
Školský rok 2013/2014
Novou technikou práce s papierom - fleurogami - sme si vytvorili kvety pre radosť.
Dievčatá a chlapci si " vyrobili " veľkonočné kuriatka.
V marci a apríli sme sa pripravovali na Veľkú noc. Naučili sme sa zdobiť vajíčka novou technikou - quillingom.
Ušili sme mäkučké vaky pre deti z Detského domova v rámci projektu Komprax.
Zaoberali sme sa i ľudovými motívmi typickými pre región Záhorie, ktoré sme využili pri maľovaní porcelánového hrnčeka.
Pred blížiacim sa sviatkom sv. Valentína niektoré dievčatá farbili srdiečka, "vyrábali" šperkovnice z krabičiek a písali lístočky do valentínskej pošty.
18. decembra sme si opätovne pripomenuli tradíciu predvianočného spoločného stretnutia pri kapustnici a medovníkoch v školskom internáte. Žiaci pripravili vkusnú slávnostnú tabuľu, chlapci predniesli pripravené vinše, pani vychovávateľky odovzdali odmeneným žiakom darčeky a spoločne sme si pochutnali na vianočnej kapustnici.
13. decembra v polnočnom čase navštívili našich spiacich žiakov Lucie, ktoré mali tváre zaprášené múkou a poobliekané celé v bielom vymetali metličkou kúty izieb, aby ich podľa tradície očistili od zlých síl.
V predvianočnom čase opäť pečieme a zdobíme medovníčky, vyrábame vianočné pozdravy, venčeky a darčeky.
5. decembra navštívil náš Mikuláš, anjel a čertíci detičky v Detskom domove Skalica a samozrejme nezabudli ani na rozdávanie sladkostí.
November sme využili na priateľské športové stretnutia so žiakmi školského internátu SSOŠ Via Humana. V telocvični školy si žiaci každý týždeň zahrali volejbal, basketbal i florbal.
Posledné súťažiace - Janka, Klárka a Zuzka si ako predjedlo zvolili nátierku na bagete, hlavné jedlo bolo kuracie mäso so syrovou omáčkou a opekanými zemiakmi a výborný pudingový koláč.
Trojica dievčat - Lucia, Miška a Nika - upiekli slimáčikov, poopekali zemiaky a naložené mäso, ako dezert ponúkli vynikajúci zákusok, ktorý upiekla Lucka už deň vopred. Dezert bol taký úžasný, že si pani vychovávateľky i recept vypýtali.
Hlavná kuchárka Lucia s pomocníčkou Monikou naservírovali pred porotu ako predjedlo paštétu, mäso so zemiakmi a kari omáčkou a domáci jabĺčkový dezert.
Minuloročné výherkyne súťaže - Kristína, Miška a Silvia zladili prestieranie a menu do žltej farby. Pred samotnou degustáciou nechýbal ani prípitok a chuťovky v podobe syra, olív a hríbíkov. Dievčatá prekvapili plnenou bagetou, mäsom s dvomi prílohami a domácou štrúdľou s voňavým čajíkom.
Bordovo ladeným priestieraním, meníčkom a štýlovo previazanými stoličkami sa prezentovali Hanka, Erika a Kristínka. Pripravili si pre porotu nivové chlebíky, rolky s opekanými zemiakmi a kokosové prekvapenie v tvare roládky.
Po dlhšej prestávke prevzali velenie v kuchynke ŠI chlapci - Juraj, Radko a Mirko. Dali si záležať nielen na štvorchodovom menu zloženom z predjedla, polievky, hlavného jedla a dezertu, ale aj na vkusnom prestieraní a dobrej nálade pri stolovaní.
23. októbra sa v školskom internáte konala tradičná halloweenska párty spojená s vychádzkou do mesta v maskách a s diskotékou.
V tvorivých dielňach sa pod vedením pani vychovávateľky Markovej venovali dievčatá maľbe na sklo, výrobe darčekov na DOD a vyrezávaniu tekvíc.
So slávnostným, modro ladeným prestieraním sa predstavili Katka, Alenka a Lívia. Menu pozostávalo z pizzových trojuholníkov, kuracieho steaku so zemiakmi a vynikajúceho banánového dezertu, z ktorého sme si pýtali i dupľu.
Ďalšou trojicou súťažiacich bola Majka, Miška a Janka. Pripravili plnené vajíčka, placaté špagety a dezert, ktorý pripravil Majku o jednu utierku, niekoľko hodín času a veľa nervových buniek.
V utorok strávili poldeň v kuchynke internátu Natália, Valika a Nikola. Prezentovali sa krabou nátierkou na jednohubkách, kuracím mäsom v placke a smotanovým dezertom.
Od 7. októbra prebieha v školskom internáte opäť súťaž Zlatá vareška, v ktorej merajú svoje sily dvojice a trojice žiakov, pripravujúcich predjedlo, hlavné jedlo a dezert. Porota tvorená z dvoch žiakov a jednej vychovávateľky hodnotí prestieranie / výzdobu / stola, náročnosť prípravy jedla, celkový vzhľad a chuť jedla a estetický vzhľad jedálneho lístka.
Ako prvé predstavili svoje kulinárske umenie Tímea, Táňa a Beátka. V medzinárodnom menu nechýbali tradičné slovenské bryndzové halušky a tiramisu.
3. októbra sa nielen v škole ale i v internáte uskutočnil Deň otvorených dverí, počas ktorého sme vítali hostí, sprevádzali po školskom internáte, ponúkali občerstvením a prezentovali naše výrobky.
24. septembra sa v školskom internáte konalo privítanie žiakov I. ročníka do kolektívu starších žiakov. Imatrikulácia bola plná súťaží a zábavných situácií, pri ktorých sa naplno prejavil i zmysel pre humor našich zverencov.